среда, 2. фебруар 2011.

Naučite jezik ljubavi :)

Bračni terapeut Andrew G. Marshall opisuje kako parovi mogu sačuvati svoju vezu samo poboljšanjem načina komunikacije.
Postoji pet osnovnih načina (jezika ljubavi) na koji možete izraziti svoju ljubav :
  1. vrijeme,
  2. dodir,
  3. brižljivo djelovanje,
  4. riječi i
  5. pokloni
Naravno ako vi i partner komunicirate različitim kanalima (jezicima ljubavi), vaša poruka upućena partneru može proći nezamijećeno ili je partner može pogrešno protumačiti, dovodeći vašu vezu u opasnost. Na sreću, postoje načini na koje možete naučiti razgovarati s razumijevanjem s partnerom.
GOVORITE LI ISTIM JEZICIMA LJUBAVI?
Kada se zaljubimo pretpostavljamo da izabrani partner shvaća ljubav na potpuno jednak način kao i mi. Što je u prvoj fazi zaljubljenosti uglavnom i istina, jer partneri na početku veze komuniciraju na svih pet načina. Međutim, u slijedećoj fazi kada se svaki partner vraća svome izvorno naučenom jeziku ljubavi, dolazi do prvih nesuglasica i sumnji. Zamislimo partnere koji govore različitim jezikom, jedan vjeruje da se ljubav pokazuje kupovanjem poklona, dok drugi preferira izjavljivanje ljubavi. Kod prvog praznika ili rođendana doći će do nesporazuma. Partner koji očekuje poklone osjećat će se nevoljeno jer nije dobio poklon, a partner koji želi svoj rođendan provesti uz kamin u ugodnom razgovoru razočarat će se priredi li mu ovaj tulum i obaspe hrpom poklona koji za njega nisu ništa drugo nego bezvrijedne stvari.
Za početak upoznajmo pobliže načine iskazivanja ljubavi:

JEZIK LJUBAVI 1 :
Kvalitetno provođenje zajedničkog vremena
Pod ovim se podrazumijeva ležanje u zagrljaju dok partneri zajednički gledaju TV ili planiranju zajedničkog odmora. Ovakve osobe često ne shvaćaju partnera koji provodi previše vremena s prijateljima, na poslu ili baveći se hobijima. Njihova najčešća pritužba bi bila:nikad ništa ne radimo zajedno ili za sve imaš vremena osim za mene.  Najgora stvar koju partner može napraviti je zaboraviti na rođendan, otkazati važno obiteljsko okupljanje, zbog posla ili prijatelja.
Ako u ovome prepoznajete vašeg partnera – Neka vam ništa ne bude važnije od druženja s partnerom. Pokušajte partnera uključiti u svoje aktivnosti, ukoliko ne možete ono vrijeme koje provodite zajedno pokušajte biti potpuno usredotočeni na partnera, također nemojte samo dijeliti vrijeme nego i misli i aktivnosti. Postavite si obvezu kako ćete određeno vrijeme u tjednu provoditi s partnerom u nekoj zajedničkoj aktivnosti ovisno o vašim mogućnostima.

JEZIK LJUBAVI 2 :
Brižljivo djelovanje
Ovo je najuobičajeniji način ljubavnog jezika. Osobe koje pokazuju svoju ljubav kroz brižljivo djelovanje najčešće ćete čuti kako govore: djela govore više od riječi.Ljubav se pokazuje kroz npr. kuhanje za partnera, pomaganje partneru da opere auto, tako što ćete odvesti partnerovu sestru u 3 ujutro na autobusni kolodvor i sl.  
Ako u ovome prepoznajete vašeg partnera – Svjesno se prisilite da tražite načine na koje biste partneru mogli pokazati ljubav. Instalirajte novi antivirusni softver na njegovo računalo ili ga iznenadite večerom, ponudite se oprati suđe… Ovakvi partneri posebno cijene napravite li nešto što se normalno  od vas ne očekuje. Ako niste sigurni što biste mogli napraviti za partnera, slušajte na što ste najčešće žali. Vama se na samom početku ovakvi postupci mogu činiti pomalo usiljenima ili možete osjećati kao da nešto glumite, ali to je jedini način na koji možete partneru pokazati koliko vam je stalo.

JEZIK LJUBAVI 3:
Dodir (zaljubljeni fizički kontakt)
Vjerojatno prvo što vam pada na pamet je seks, ali najčešće su mnogo važniji zagrljaji ili spontani poljupci. Ovakve osobe obožavaju držanje za ruku ili npr. masaže. Vjerojatno ćete od njih čuti rečenice: dođi da te poljubim, zagrli me i sl.  Naravno, može ih potpuno uništiti ako ih partner odbije zbog toga što je zauzet nekom drugom aktivnosti.
Ako u ovome prepoznajete svoga partnera – Zaljubljeni fizički kontakt je najbolji ako nije vezan uz seks. Trebali biste nježno staviti ruku na partnerova leđa dok izlazi prostorije, dok gledate film zagrlite partnera… Samo na jednostavne neseksualne načine možete partneru pokazati da vam je stalo. Nemojte se ustručavati pitati partnera što voli, a gdje postavlja granicu dodira u javnosti.

JEZIK LJUBAVI 4:
Riječi
Ovakve osobe žele da cijeli svijet zna koliko imaju osobitu vezu. Nemojte se iznenaditi ako vam u lokalnom baru otpjevaju pjesmu. Oni će vam često ponavljati koliko vas vole, a najviše će ih zaboljeti odgovori li partner omalovažavajući njihove riječi „To govoriš samo zato da bi…“.
Ako prepoznajete svoga partnera – Komplimenti su važni ovim osobama i oni žele da njihovi partneri stalno slave njihovu vezu i njihov odnos. Često ponavljajte partneru koliko ga volite, komplimentirajte mu i koristite velike riječi za opis partnera i vašeg odnosa.

JEZIK LJUBAVI 5:
Darivanje
Nevažno radi li se o skupom komadu nakita ili čokoladi „darivatelji“ vole iznenaditi svoga partnera i obasipati ga sitnicama. Čuti ćete ih kako govore: vidio sam ovo i sjetio se tebe. Najgora stvar koju možete napraviti je misliti ili još gore reći „a što ću s tim?“.
Ako prepoznajete svoga partnera – Današnje društvo je gotovo opsjednuto darivanjem i poklonima tako da se zaboravlja njihova prava poruka, što osobe iz ove grupe još uvijek prepoznaju (ako izuzmemo materijaliste), njima poklon znači: „Ovim ti želim reći kako sam mislio na tebe“. Zbog toga nemojte čekati posebne prilike, mnogo malih poklona, sitnica pomoći će da pokažete partneru kako vam je poseban i koliko ga volite.

Mnogo ljudi će iz prve prepoznati njihov osnovni jezik ljubavi, ali ako niste sigurni završite ove dvije slijedeće izjave: «Najviše voljenom/voljenim se osjećam kada…» i «Najviše se žalim na partnera zbog toga što on nikad ne…». Posebno druga rečenica će vam otkriti jezik kojim vi govorite, zbog toga što se najčešće žalimo na ono što želimo najviše.
Kako biste otkrili kojim jezikom vaš partner govori zamislite kako bi on završio ove dvije rečenice.

Ako vaša veza trenutno prolazi kroz težu fazu, vrlo je važno prije prekida pokušati prilagoditi svoj jezik ljubavi partnerovom. Ipak, ukoliko oba partnera nisu spremna na kompromise i promjene u svome načinu komuniciranja i ponašanja teško će biti pronaći zajednički jezik ljubavi.
I jedan i drugi partner bi se trebali zapitati slijedeća pitanja:
-          Kada sam zadnji put dao partneru neki kompliment?
-          Kada sam zadnji put kupio partneru poklon, a da nije bila nikakva posebna prilika ili rođendan?
-          Kada smo zadnji put partner i ja izašli na intimnu večeru?
-          Kada sam zadnji put dodirnuo partnera na pun ljubavi i nježan način, osim ako to nije bio uvod ili poticaj za seks?
-          Kada sam zadnji put napravio uslugu partneru, a da me nije tražio? 

Ako je odgovor na svako pitanje u zadnjih nekoliko dana, možete sebi dati peticu iz ljubavnog komuniciranja, kroz prošli tjedan je dobro, a kroz protekli mjesec je tolerantno. Ako je na neko pitanje odgovor bio izvan proteklih mjesec dana ili ako se ne možete sjetiti, hitno razgovarajte s partnerom, pokušajte prepoznati njegov jezik ljubavi i pokušajte iskazivati ljubav na nov način.

U potencijalno konfliktnim vremenima, jezik ljubavi, odnosno pojedine njegove riječi mogu biti toliko maskirane i skrivene jer partner pretpostavlja da je otvoren razgovor gotovo nemoguć.  Zbog toga bi ste trebali s partnerom u takvim situacijama razgovarati što otvorenije, ali na njegovom jeziku.

Slijedeći koraci mogu vam to olakšati.
  1. Razmislite kada ste zadnji put željeli nešto reći, a razgovor je protekao jako loše.
  2. Razmislite kada ste zadnji put željeli nešto reći, a kada ste izrekli zvučalo je potpuno drugačije od onog što ste zamislili.
  3. Smislite što više primjera za takve situacije.
  4. Razmislite o nekom aktualnom problemu o kojem bi ste trebali razgovarati.
  5. Upitajte sebe jesu li vaše rečenice jasne i trebate li u njih unijeti neke izmjene.

Zbog toga, želite li zaista učiniti da se partner osjeća voljeno pokušajte mu dati ono što njemu treba, a ne ono što biste vi željeli dobiti.

Нема коментара:

Постави коментар